MOUNTAINBIKE

MOUNTAINBIKE

Vad är moutainbikecykling?

Mountainbiken föddes i USA på 1970-talet när några cykelentusiaster ville utforska terrängen bredvid landsvägen. De blev såklart frälsta direkt de fick känna på fartkänslan och adrenalinet på de slingrande stigarna. Efter detta har det rullat på i en rasande takt. Numera består mountainbike av många olika discipliner, från sprint till långlopp, så det är lätt att hitta en favorit. OS-disciplinen och den största är cross country olympic (XCO), ganska närbesläktat har vi långlopp, cross country marathon (XCM) och sprint, cross country eliminator (XCE). Bland de mera fartfyllda grenarna hamnar downhill (DHI), enduro (END) och 4X.

XCO – I denna disciplin startar man klassvis och kör ett förutbestämt antal varv på en rundbana som är ca 4-6 km. Tekniska svårigheter i form av stenkistor, hopp, dropp, m.m. förekommer. Banan utformas önskvärt som en treklöver där cyklisterna kan ses vid flertalet tillfällen.

XCM – Långlopp, en form som passar de flesta cyklister, från nybörjare till elit. Masstart där man kör en lång bana på ca 60-120 km. Lättare tekniskt än XCO men med större inslag av taktik.

XCE – Sprinten fungerar likadant som längdskidåkarnas variant, med den skillnaden att cyklisterna startar 4 och 4 i heaten istället för 6 st varje heat som på skidåkning. De 2 första går vidare till nästa heat. Banorna mäter mellan 500 till 1000 m.

XCR – Cross Country Team Relay. Laget består av fyra cyklister i olika klasser, samtliga kör ett banvarv var.

DHI – Vill du se något otroligt spektakulärt med svårigheter som du inte trodde gick att ta sig nerför till fots? Då ska du kolla cyklingens svar på störtlopp. Individuell start (förkortningen DHI står för Downhill Individual. Detta pga att det även finns masstarter inom downhillen, DHM, dock ganska ovanligt) och snabbast tid nerför berget vinner. Tävlingstid internationellt 2-5 min.

END – Enduron har på senare år växt ordentligt i storlek. Tänk er en lite snällare downhill-bana och transportsträckor mellan mål och nästa start. Typ samma upplägg som på en rallytävling. Tiden mäts bara på special- eller downhillsträckorna och summeras sedan efter att man avverkat ca 5 sträckor.

4X – Tänk er skicross fast på cykel. Maxpuls för både cyklist och åskådare. Ett kvalåk som seedar åkarna, och sedan möts de 4 och 4 tills en segrare har utkristalliserats. Banan tar mellan 30 till 60 sekunder.

MTB-cykling med ECK

> Träning

> Upplandscup

> Klubbmästerskap