TÄVLINGSLICENS

TÄVLINGSLICENS

Om du vill tävla så måste du ha tävlingslicens.

Varför tävlingslicens?

En tävlingslicens är en ID-handling som berättigar dig att delta på tävlingar sanktionerade av SCF och UCI. Med licensen följer även en försäkring.

Försäkringen innebär att cyklisten försäkrad i sitt idrottsutövande både under tävling och träning nationellt och internationellt samt vid resor till och från sina cykelaktiviteter. Vid vissa sanktionerade tävlingar går det att lösa engångslicens till vissa klasser (Ungdom 11–16 år, Sport 17 år + och Elitmotion), förutsatt att man är medlem i en SCF-ansluten förening. Läs mer om idrottsförsäkringar här.

Genom att vara licensierad ställer du upp på tävling i enlighet med det regelverk som finns för cykelsporten (SCF, UCI, RF). Regelverket för cykelsporten har till syfte att skapa lika förutsättningar mellan utövande individer samt göra tävlandet så säkert som möjligt.

Vad kostar licensen?

Licensavgiften varierar beroende på licenstyp. För internationella tävlingar krävs uppvisande av ett fysiskt licenskort som du beställer i samband med licensansökan. Kortet kostar 100 kronor och inkluderar ett utlandstillstånd giltigt hela kalenderåret för hela världen.

> Här hittar du licenstyper och priser.

> Engångslicenser (för tävlingsarrangören)

Chip/transponder

SWE Cup och SM-arrangemang i mountainbike, landsväg och cykelcross genomförs med personlig transponder som monteras på cykeln. Transpondern heter ProChip Flex och är en leasingtransponder som säljs online av leverantören, MyLaps. Mer information här.

Försäkringar

Vi har sammanställt information om innehållet i de försäkringar som ingår i SCF medlemskap. Informationen är riktad till dig som är tävlingsarrangör, styrelsemedlem i förening, tävlingsaktiv eller förälder. Observera att grundförsäkringens del om olycksfall inte avser tävlingsaktiva idrottsutövare, de blir försäkrade genom licensförsäkringen. Läs mer här om försäkringar.

Om du behöver hjälp så kontakta föreningen så hjälper vi er.

”Alla som är engagerade inom cykelsporten har ett eget ansvar att kontrollera hur de är försäkrade.”

ANSÖK OM LICENS

Ansök om licens

  • Gå till www.swecyclingonline.se och logga in uppe i det högra hörnet.
  • E-postadress = den adress som finns registrerad i föreningens medlemsregister.
  • Välj idrotten Cykel och klicka på texten ”Jag har glömt mitt lösenord/Jag är ny användare” (om du inte redan har ett lösenord sedan tidigare).
  • Du får ett aktiveringsmejl med instruktioner att följa (kolla även skräpkorgen) för att skapa ett eget lösenord.
  • Ska du tävla internationellt behöver även beställa ett ”fysiskt licenskort” och komplettera med foto. Kortet skickas med PostNord inom fem dagar från det datum din licens har godkänts. Utlandstillståndet ligger som en utskrivbar pdf-fil i din profil.
  • Betala via kort eller faktura. Vid kortbetalning får du en godkänd licens omgående och kan skriva ut en pdf -kopia på din licens från ”din sida”. Vid fakturabetalning godkänns licensen någon dag efter att betald faktura har registrerats.