LANDSVÄGSCYKLING

LANDSVÄGSCYKLING

Vad är landsvägscykling?

Som namnet antyder används mest landsvägar för denna typ av cyckling. Cykeln som används kallas i regel racercykel och det är på asfalt man kör.

I landsväg tävlar man i disciplinerna linje, tempo, partempo, lagtempo och stafett. Linjeloppen har gemensam start och ordningen vid passeringen av mållinjen ger resultatet. Linjelopp inbjuder till mycket taktik och lagkörning för att spara krafter till avgörande moment.

Tempolopp har individuell start, ofta med en minuts startmellanrum, Här kör man själv mot klockan och tiden mäts i tiondelar av en sekund. Tempolopp körs individuellt, i par eller lag, där fler lagmedlemmar hjälps åt i loppet. Vid stafett kör tre lagmedlemmar varsin delsträcka av varierande längd.

Undvik helst cykelbanor

Detta kanske låter konstigt med tanke på namnet. Men att cykla landsvägscykel på en cykelbana i hög fart är livsfarligt både för oss och andra som använder cykelbanan på annat sätt. Cykelbanor är inte byggda för träningscykling och hastigheter på 30-50 kilometer i timmen och det är inte bara cyklister som använder cykelbanor. Cykelbanor används av cyklister på brukscyklar, fotgängare, löpare, motionärer med stavar, föräldrar med barnvagn, föräldrar med skrindor, barn som springer, barn på sparkcykel, barn som lär sig cykla, ungdomar på skateboard, hundägare med hundar i koppel, skridskoåkare på inlines, skidåkare på rullskidor, vuxna på Segway och pensionärer med rullator. De händer ofta att de stannar, byter fil eller gör en oberäknelig undanmanöver helt plötsligt utan att titta bakåt och påkalla sina medtrafikanters uppmärksamhet först och de känner sig trygga på cykelbanan.

Landsvägscykling med ECK

> Träning

> Upplandscup

> Nationaldagsrundan

> Klubbmästerskap